HORMONSKI MORSKI RITUAL - moja morska abhyanga
Ne se ustrašit indijsko zveneči, sansktski besedi »abhyanga«, ki je (samo)masaža iz ajurvedske tradicije. Ajurveda je indijska tradicionalna medicina. Že več kot desetletje me vsako jutro spremlja poživljajoča praksa samomasaže.
Najprej se temeljito skrtačim s krtačo naravnih ščetin, vedno krožim po telesu od spodaj navzgor. Od nog mimo predela ledvic, hrbta, rok do abdominalnega predela in vratu. Na suho. Potem se v isti smeri naoljim, zdaj poleti s kokosovim oljem oziroma maslom. Dobro ga vtrem v kožo, posebna pozornost velja vsem sklepom. Nato stopim pod tuš, najraje mrzel (če vam je to prehudo, si omislite izmenjujočo ali mlačno prho). Vztrajam nekaj minut, saj mi vodni element nadvse prija. Ne uporabim mila, da ne izperem oljnega nanosa. Kar čutim, kako prodira iz povrhnjice navznoter in mazili vse moje sklepe (in organe). Ko končam prho, se le nežno »potapkam« z brisačo.
Ta ritual je čez leto, v domači kopalnici. Poleti, na morskem dopustu, pa je moj ritual res morski. Obožujem morje in plavanje. Element morja ima pridih neskončnosti, z lepotnim dodatkom, ki se mu reče: sol. Prho zamenjam s kopeljo, plavanjem v morju, najraje zgodaj zjutraj, celo ob sončnem vzhodu. Zaplavam in se prepustim nežni masaži morskih valov. Kako prija! Ko pridem na kopno, se ne obrišem in pustim da se posušim na zraku. Sol ostane na koži in nežno vmasiram kokosovo ali kakšno drugo olje. Pustim kakšno uro, nato sperem pod prho (nežni peeling). Koža postane gladka kot nežna koža dojenčka. Prečiščena, naoljena od znotraj. Slani, morski »dodatek« mojega jutranjega rituala ne ponavljam večkrat kot na štiri, pet dni.
V VALOVE SKOČIM
SONCE NESLIŠNO VZHAJA
SAMO PRELET PTIČ.
Pa še recept, primeren za 4 osebe:
Ceviche za vroče dni
250 g zelo sveže ribe (lahko tuna, brancin, losos, ali katerekoli druga riba)
groba sol in poper,
sok ene pomaranče in treh limet
oljčno olje (dve veliki žlici)
za okras tri mali paradižniki različnih barv, po želji listi bazilike, vejice koriandra, svežega timijana, peteršilja, nekaj zrn celega rdečega popra, lahko tudi malo rdeče čebule, in ščepec paprike espelette
melona
Surovo ribo z ostrim nožem narežemo na kockice. Nož mora biti res zelo oster, riba pa zelo ohlajena (in zelo sveža). Posolimo in popramo, pokapamo z oljem in sokom pomaranče in limet. Okrasimo z začimbami in narezanimi paradižniki. Postavimo za tri ure v hladilnik. Olupimo in narežemo hladno melono ter koščke položimo na drug krožnik ali v skledo. Jed postrežemo s popečenimi kruhki in oljčnim oljem zelo dobre kvalitete.