HORMONY - Hormonska joga terapija

Po metodi:
Hormone Yoga Therapy - Dinah Rodrigues

Metoda Hormone Yoga (hormonalna joga): Dinah Rodrigues je metodo ustvarila in zasnovala v devetdesetih letih ter predstavlja naravno – holistično pomoč pri vzpostavitvi hormonskega ravnovesja.

Hormonalna joga je učinkovita alternativa za vse vrste ženskih težav v srednjih letih, je pa odlično pomoč tudi mlajšim ženskam z določenimi težavami kot so PMS, policistični jajčniki, neredna menstruacija in podobno. Dinah Rodrigues je učinkovitost svoje metode dokazala z dolgoletnimi študijami in raziskavami. Prvi rezultati vadbe se pokažejo takoj, najkasneje pa po štirih mesecih. Vaje so enostavne, posebno predznanje joge ni potrebno, zahtevajo pa redno prakso.


Program vaj obsega:
 • Pranayame − ciljane dihalne tehnike
 • Asane − postavitve in poglobljene joga vaje
 • Mudre − določene postavitve oziroma drže telesa (npr. prsti, dlani, jezik)
 • Bandhe − kontrakcije telesa oz. energetske zapore
 • Usmeritev energije
 • Yoga nidra / vaje za premagovanje stresa

  Indikacije (komu je metoda namenjena):
 • ženske po 38 letu preventivno,
 • težave žensk v srednjih letih,kot so vročinski valovi, nihanja razpoloženja, suhost sluznice, upadanje in nihanje libida, vznemirjenost, povečanje utripanje srca, motnje spanja, bolečine v sklepih, malodušje, panika, nenadzorovana jeza, nemotiviranost, inpd.
 • težave mlajših žensk,
  kot so predmenstrualni sindrom - PMS, neredni ciklusi in s tem povezane nevšečnosti, policistični jajčniki, prezgodnja menopavza, prekomerne krvavitve, hormonalno pogojena neizpolnjena želja po otroku.

  Kontraindikacije:
 • nosečnost
 • hormonsko pogojen rak
 • po kozmetični operaciji dojk
 • večji miomi
 • endometrioza
 • po srčni operaciji / bolezni srca
 • težave s slepim črevesjem
 • huda osteoporoza
 • nediagnosticirana bolečina v trebuhu
 • tromboza

  Ob posvetu z zdravnikom se lahko delajo določene vaje. V primeru, da niste sigurni, se posvetujte!


  HORMONSKA JOGA ZA DIABETIKE

  Ta hormonska joga ponuja lajšanje nevšečnosti tudi pri osebah z diabetesom na povsem naraven način, le s preprostim izvajanjem vaj. Gre za 15 različnih vaj, ki delujejo na naše telo in psiho tako, da reaktivirajo in uravnotežijo delovanje žlez, kot so trebušna slinavka (pankreas), ščitnica, nadledvične žleze, hipofiza, spolne žleze (naštete so le najvažnejše), blagodejne pa vplivajo in čvrstijo tudi jetra kot najvažnejši podporni organ (in žlezo), in sicer na hatha joga temelječi praksi posebnih vaj in tehnik, ki se jih ni težko naučiti. Potrebno pa jih je izvajati, najprej vsak dan, potem pa, ko se vaj naučimo in nam grejo zlahko od rok, vsaj 3 - 4x tedensko. Z vajami in posebno energetsko tehniko reaktiviramo delovanje posamezne žleze, ki je odgovorna za z njo povezane hormone, pri HJT za lajšanje težav diabetesa se bomo še posebej osredotočili na trebušno slinavko in jetra.

  Hkrati delujemo na večih nivojih. Ta vrsta joge zato krepi tudi mišično maso, pravilno držo, gibčnost, pomaga krepiti sklepe in kosti (fizični nivo), poleg tega (re)aktivira proizvodnjo hormonov in delovanje žlez, harmonizira delovanje celotnega organizma (fiziološki nivo), odpravlja stres (ta je prav posebno škodljiv sladkornim bolnikom), depresije in nespečnost ter podobne nevšečnosti (psihični nivo) ter aktivira energijo vsakega posameznika in delovanje čaker, izboljšuje oskrbo telesa s prano in jo harmonično razporejuje, kar se pokaže na porastu splošne vitalnosti in izboljšanju počutja (energetski nivo).


  MOŠKA HORMONSKA JOGA PROTI STRESU IN HORMONSKEMU NIHANJU

  Z leti (od približno 36. leta starosti naprej pri ženskah in okoli 45. leta pri moških) se delovanje naših hormonov oz. žlez z notranjim izločanjem zmanjšuje, kar pomeni, da jih je premalo (ali včasih tudi preveč..). Telo se - zelo poenostavljeno rečeno - tudi zaradi tega stara, ker so hormoni v našem telesu odgovorni za delovanje vseh sistemov na fizičnem in psihičnem nivoju. Hormonska joga za moške sestavljajo vaje, oplemenitene z dihom bastrika in meditacijo, kar vzpodbudbuja delovanje žlez in celotnega endokrinega sistema. Se zbalansiramo, saj ta vrsta joge deluje antistresno, zmanjšujejo simptome andropavze, vzbuja eno samo radost življenja in povečujejo libido. Hormoni so zrna graha in mi smo princeske in princi na zrnu graha, bi lahko rekel pravljičar, pa še res je. Kako čutimo nihanja. Z vajami HJT se uravnotežimo ter ohranimo svoj notranji in telesni balans, s tem zdravje, postavo in nenihajoča čustva.

  Vaje bazirajo na hatha jogi, kundalini jogi in tibetantskih energetskih tehnikah. Aktivirana je prana in dela se tudi z bandhami (energetske varovalke). Vaje niso težke, jih je pa potrebno skoraj vsakodnevno izvajati, in se jih lahko zlahka naučimo. Zlasti pa ob misli, da resnično delujejo. Po znanstvenih raziskavah, ki jih je vzpodbudila Rodriguesova, se je nivo hormonov pri praktikantih njenih vaj zvišal za cca 254 % v štirih mesecih. Hormonska joga povečuje energijo, vitalnost in izboljšuje splošno dobro počutje, kar se manifestira v vseh celicah našega telesa ter vseh vidikih našega življenja. S povečanjem hormonov v našem telesu – to je, z dvigom nivoja hormonov se bo uravnotežilo tudi čustveno stanje in bo manj nihanja v našem vsakodnevnem, tudi čustvenem življenju. Stopili bomo na pot »hormonije«, ki vodi v telesno, čustveno in dušno harmonijo.

 • Hormony Yoga - hormonska joga 2011©
  www.hormony-joga.si